Reiseveiledning

Husk å sjekke passet gyldighetsdato. Vanlig krav er at passet skal være gyldig inntil 6 måned etter avsluttet reiseopplegg.

Avklar behov for vaksiner og sørg for at dette er i orden før avreise, samt ha med nødvendig dokumentasjon på dette (Gulfeber).

Kenya

Plassert i den praktfulle Great Rift Valley og nord for den majestetiske Mount Kilimanjaro, er Kenya preget av overnaturlig vakkert naturlandskap av skogkledde åser, gårder, skogkledde savanner og store skoger fulle av en ekstraordinær overflod av dyreliv. Landets variert utvalg av tradisjonelle afrikanske kulturer er påvirket av over 70 ulike etniske grupper. Dette er alt fra Maasai, Samburu, Kikuyu og Turkana stammene til arabere og indere som bosatte seg langs kysten. Legg til dette: en utsøkt tropisk kystlinje med fantastiske gylne sandstrender. Nydelige korallhager gir utmerket snorkle og dykke muligheter - og massevis av livlige strandsteder. Det er derfor lett å se hvorfor så mange besøkende kommer hit fra hele verden for å oppleve et helt unikt afrikansk eventyr i en av verdens mest uberørte safari destinasjoner.


Inntakskrav

Det er visumplikt for norske borgere til Kenya.

Kostnaden er 50 USD for personer over 15 år for "Single entry" visum, som man vanligvis trenger for reise til Kenya og Øst-Afrika. Visa kan ordnes i forkant elektronisk via de kenyanske myndigheters service portal https://www.ecitizen.go.ke/.

Ellers kan man fortsatt ordne visumet ved ankomst. Man må ta ha med seg utfylt visum skjema og 50USD i kontanter.

Husk at passene skal ha en gyldighet som er minst 6 måneder etter retur Norge.

Dersom man har mellomlandet i et annet land i Afrika på vei til Kenya vil man må kunne vise vaksinasjonsattest for Gulfeber - (mellomlanding i eksempelvis Addis Abeba).


Bank og Valuta

Valuta
Valutaen i Kenya er Kenya shilling (KES; symbol KSh). 1 Kenyanske shilling = 100 cent. Sedler er i verdier på KSh1,000, 500, 200, 100 og 50. Myntene lyder av KSh20, 10 og 5.
Utenlandsk valuta kan veksles i de store bankene, vekslingskontor eller autoriserte hoteller. Bankene på Jomo Kenyatta International Airport og Moi International Airport har 24-timers veksling. De enkleste valutaene til utveksling er amerikanske dollar, pund og euro.
Det er ingen restriksjoner på import eller eksport av lokal eller utenlandsk valuta. Men beløpene overstiger US $ 5000 eller tilsvarende må deklareres.
Banking
Bankenes åpningstid: Mandag-fredag ​​09.00-16.00, lørdag 09.00-12.00. Banker i Mombasa og de kystnære områdene åpner og lukker vanligvis en halv time tidligere.
Kredittkort er allment akseptert i alle store hoteller og mer eksklusive etablissementer med de mest anerkjente som Master Card og Visa. American Express og Diners Club-kort er tidvis akseptert. Du trenger også praktisk noen kontanter fordi mindre butikker vil bare akseptere kontanter(Ksh).
Nesten hver bank har nå en minibank og de blir i økende grad også installert på bensinstasjoner i byer og større tettsteder.
Reisesjekker er ikke lenger akseptert i Kenya.

NB. USD eldre enn 2002 godkjennes ikke ved bruk i Kenya. Vennligst sørg for at du har USD av nyere dato.


Reise og transport

Nairobi har to flyplasser for nasjonale og regionale fly: Jomo Kenyatta International Airport og Wilson Airport (www.kaa.go.ke). Kenya har over 150 innenlandske flyplasser og flystriper og det er daglige avganger til de mest populære destinasjonene. I tillegg til de vanlige flyselskaper opererer flere private charterselskapene ut fra Wilson Airport.
Kenya Airways, Air Kenya, Fly 540, Mombasa Air Safari og Safarilink betjener de mest populære safari destinasjoner pluss mange andre som Lake Victoria.
På mindre fly vil fribagasjen være begrenset til15 kg (22-33 pund). Det er løsninger som kan gjøres for å forlate overvektbagasje ved hoteller eller hos flyselskapene, samt turoperatør.
Hovedveiene mellom de største byene og tettsteder er generelt i god stand og enkelt å navigere for en vanlig personbil. De fleste motorveier i sør er asfaltert, men det er ikke tilfelle i nord. Biler kjører på venstre side av veien.
Mens hovedveier er generelt i god stand har de fleste små grusveier dype jettegryter (potholes) som forringes ytterligere i regntiden. Grusveier, inkludert de i parker og reservater, er svært ujevne og noen er bare farbar med en 4-hjulstrekker.
Du kan leie både egen leiebil og bil med sjåfør fra reisebyråer og de internasjonale firmaene. Fører må være minst 23 år gammel. Budget (www.budget.com) og Europcar (www.europcar.com) har kontor på Jomo Kenyatta International Airport i Nairobi. Budget har også et kontor på Moi International Airport i Mombasa, mens Europcar har et kontor i byen. Leiebil kan være dyrt og prisene varierer betydelig.
Førerkort fra et hjemland (og en oversettelse hvis dette ikke er på engelsk) eller en internasjonal kjøretillatelse er nødvendig. Ansvarsforsikring er obligatorisk når man leier en bil og det er anbefalt å ta ut ekstra kollisjonsskade ansvar. Et gyldig kredittkort er også nødvendig.
Matatu (delte minibuss drosjer) fra by til by, med start og avslutting på busstasjoner. Billetten betales til "konduktøren". Private drosjer kan også leies for langdistanse reiser.
Det er ikke mulig å leie motorsykler eller mopeder, men noen av strandstedene leier ut sykler.
Mange private busselskaper opererer i Kenya. De fleste kjøretøy/busser er gamle og har en tendens til å ha avreise når de er fulle - noe som betyr at det er ingen faste rutetider. Små tyveri/ lommetyver på bussen og busstasjoner kan være et problem. Likevel, busser er billig og går til alle langdistansedestinasjoner. Setebelter er nå obligatorisk, så busser er relativt trygge.
Nairobi og Mombasa har effektive lokale buss-systemer, og det er også hyppige matatu avganger, men hensynsløs kjøring og lommetyveri gjør dem til et usikkert alternativ for turister. Tre-hjul sykkeltaxier er populære i bysentre og bærer opp til tre passasjerer.
De nyere flåter av drosjer (vanligvis malt hvit med et gult bånd) er pålitelig og har taksameter. De eldre gule drosjer har ikke taksameter, så takster bør avtales på forhånd. I Nairobi, er det en flåte av London-stil svarte drosjer. En 10% tips er forventet. Drosjer kan ikke bli hyret fra gaten, men kan bli funnet parkert på drosjeholdeplasser.

TRANSPORT
Alle Kenor Safaris safariopplegg er basert på at dere har egen safaribil med profesjonell utdannet sjåfør/guide under oppholdet i Kenya. Man settes ikke sammen med andre turister (unntatt gruppeturer og «faste avganger»)
Bilene vi bruker er i hovedsak Toyota Landcruiser, men også i noen tilfeller Toyota Hiace (prisavhengig). Begge typer har heve-senke tak for god utsikt på selve fotosafarien i parkene. Disse safaribilen er beregnet for 7-8 personer, men Kenor Safaris fyller aldri opp med flere enn maksimum 6 personer, slik at alle får vindusplass. I særlige tilfeller vil disse fylles opp med 7(for å få plass til en og samme familie sammen – etter enighet med familien)
Alle bilene er utstyrt med sikkerhetssele, 4x4, radiokommunikasjon, safariluke, drikkevann og dere har dyktig guide/sjåfør under oppholdet.
Vår dyktige og kunnskapsrike sjåfør/guide henter dere ved Jomo Kenyatta International Airport i Nairobi, eventuelt Moi International Airport i Mombasa. Han kjører dere til hotellet (eller rett på safari – avhengig av opplegg), og dere er sammen med ham alle dagene dere er på safarituren og eventuell annen sightseeing. 
På avreisedagen kjører sjåføren/guiden dere til flyplassen igjen. 


Helse og Helseopplysninger

SPESIELT OM MALARIA

Malaria forekommer i hele landet, unntatt i Nairobi og i høylandet over 1800moh. Det er derfor nødvendig å følge de forholdsregler som blir gitt av lege til beskyttelse mot malaria. Det er også viktig å ta enkle forholdsregler som å dekke til armer og ben om kvelden, bruke myggmiddel og sove under myggnett, i tillegg til medikasjon.

HYGENIE - MAT
Drikkevann kokes eller kjøpes på flaske. All mat bør kokes eller gjennomstekes. Det er ingen "trygge" steder å spise ute, men på lodgene, hotellene og restauranter i Nairobi i de større byene er det trygt. Maten vi spiser lokalt er godt kokt og eller stekt, og dermed trygg å spise. 
Vask hendene før måltidene. 
Kvaliteten på helsetilbudet varierer stort. Nairobi har flere godt utbygde klinikker. Tilgangen på medisiner kan være begrenset så det anbefales å medbringe egne faste medisiner som rekker til hele oppholdet. 
Våre lodger og hoteller har enten egen lege eller tilgang på lege innen kort tid.


Merknader om Sikkerhet

TRAFIKK SIKKERHET

Dersom du skal kjøre selv - Utvis forsiktighet under kjøring, og unngå landeveiskjøring i mørket. Bildører bør låses og vinduer lukket under kjøring i bysentrum. Verdisaker bør ikke etterlates (synlig) i parkerte biler Det tilrådes ikke å benytte offentlig transport, da både større busser og minibusser, såkalte «matatuer» ofte er involvert i ulykker. Dette har bedret seg sterkt de siste årene. Offentlig transport er rimelig, men de lokale internt i byene har ingen fast timetabell, men kjører når de er fylt opp.

Norske førerkort kan benyttes i Kenya, men det anbefales også å bringe med Internasjonalt førerkort. Kenya benytter venstrekjøring!


Mat og drikke

Flaskevann er tilrådelig for de første ukene av oppholdet. Ved kjøp av vann på flasker, kontroller at forseglingen på flasken er intakt. Aldri drikke vann fra springen med mindre det har blitt kokt, filtrert eller kjemisk desinfisert (slik som med jod tabletter). Aldri drikk fra bekker, elver og innsjøer. Det er også best å unngå å drikke fra pumper og brønner. Noen bringer rent vann til overflaten med pumper, men tilstedeværelsen av dyr kan likevel forurense forsyninger. Unngå is og vasket salater og frukt unntatt i eksklusive hoteller og restauranter. Melk er pasteurisert og meieriprodukter er trygt å spise. Mat tilberedt av ulisensiert leverandører bør unngås til enhver tid.
Nairobi har noen av de fineste spisesteder i Afrika. Mange forskjellige retter og typer restauranter er tilgjengelig, fra hurtigmat til fancy. Mange femstjerners hoteller har utmerkede restauranter. Restauranter er kalt "hotell", og det er mange i Nairobi. Det lokale kjøkken er også verdt å prøve ut, particullarly Pilau- en kylling og risrett, kål og ris; og den viktigste næringskilden i Kenya-Ugali, laget av maismel.
Mange restauranter finnes i sentrum og i områdene av Westlands og Hurlingham, men disse områdene er fylt med turister og steder som Ayani, Olympic, Kibera, og andre steder har mer autentisk mat. Blant de mange tilgjengelige kjøkken er indiske, brasilianske, kinesiske, thai, japansk, tysk og fransk restauranter. Fast food-restauranter er for det meste av Sør-Afrikas kjeder (Steers, Nandos) er vanlig i de større byområdene


Klima og vær

Kenya ligger under ekvator og har et behagelig tropisk klima, men det er store regionale klimavariasjoner som påvirkes av flere faktorer - blant annet høyde. Temperaturen synker med om lag 6 ° C for hver 1000m du stiger(eller 3,5 ° C pr. 1000ft).

Kenyas dagtemperaturer er gjennomsnittlig mellom 20 ° C og 28 °, men det er varmere ved kysten. Kysten er varm og fuktig hele året, men varmen er behagelig og dempet av monsunvindene. Kenya er for nær ekvator å oppleve en ekte vinter og sommer.

Klimaet kan grovt deles inn i 3 soner. Langs kysten, øyene utenfor og området rundt de store innsjøene, er det varmt og fuktig tropisk klima; ofte med luftfuktighet opp mot 90 %. På høyslettene er det temperert klima, med temperaturer ned mot 15 grader om natten og enda lavere jo høyere over havet du kommer. Lavereliggende sletteområder i innlandet har varmt og tørt klima. Varmeste tiden er november til mars med variasjoner fra ca. 25 til 35 grader. Det er to regntider i Kenya; en kort regntid i perioden fra november til januar og en lang regntid som starter i april og varer ut mai. I den korte regntiden er det mer sporadiske nedbørsmengder, bare korte byger, mens det kommer store nedbørsmengder kombinert med tordenvær i den lange regntiden, mest regn i april.


Anbefalt Antrekk

Komfortable, casual klær som er lett er det beste alternativet når du er på safari. Det kan være ganske kjølig i det tidlige morgentimer, slik at du ønsker å kle seg varmt før solen har en sjanse til å varme opp luften. "Kenya convertibles", khaki bukser med glidelås-off ben er perfekt for kjølig luften ved morgen fotosafarier, men som blir varm før du er tilbake i leiren. Walking shorts, lange bukser, bomull skjorter og fleece vil passe bra. En bomulls bush jakke eller vind-breaker vil være nyttig sammen med en varm genser eller fleece jakke for kjølige netter. En lue/hatt er et must. Det er ikke noen lange gå eller fotturer på de fleste safari, så et par komfortable sko eller tennissko og et par sandaler bør være tilstrekkelig. Du trenger tornesikre såler.
I Kenyas store byer er kleskoden konservativ, men ikke altfor formell - jeans og anstendig topper for kvinner er fine. Badedrakter er akseptabelt på stranden, men du trenger noe for å dekke opp på offentlige steder.


Standard for elektrisitet og stikkontakter

Elektrisitet: 240V.V, 50Hz.

Kenyansk stikkontakter har tre pinner, overgang må brukes, engelsk system. Adaptere kan ofte leies eller kjøpes i hotellresepsjonene.

Ved noen av lodgene som bruker solcelle som hovedenergikilde, vil man oppleve at det i tidsrom ikke er strøm eller muligheter for ladning av kamera etc. Det samme vil gjelde for tilgang til varmt vann som kan være begrenset til visse tidspunkt i døgnet.

.


Generell Informasjon

BAGASJE SOM ER VIKTIG Å TA MED

Lyst sommer tøy til safariturene (sterke farger kan tiltrekke tsetse fluer, som veldig sjelden oppleves i noen av parkene).
Penere tøy til kveldene på hotellet og lodgen, feks. lange bukser og langermet skjorte, som beskytter mot mygg etter solnedgang og om mulig mot dagens sol.
Vindjakke, fleece da det kan være kjølig morgen og kveld. Hatt, som skjermer mot solen.
Badetøy trenger du Når du skal bade i lodgenes pool eller skal ha noen dager ved kysten.
Sommerfottøy (f. eks. sportssko og bomullsokker). Unngå bare føtter og ben om kvelden pga mygg,
fordeler boks til 3-4 stikkontakter, så barbermaskin, trimmer, el-tannbørste og batterier kan bli oppladet via et enkelt adapter
Liten lommelykt og ekstra batterier
Solbriller
Myggmidler (både gå-vekk-mygg og kløestillende)
Solkrem og leppe-pomade

HUSK Å TA MED SOM HÅNDBAGASJE

Pass, billetter, penger/kredittkort
Den medisin du bruker hjemme (alltid kun med i håndbagasjen, for tenk om du skulle miste kofferten!)
Håndmedisin: smertestillende, allergipiller, middel mot urolig mage (kanskje Imodium), malariapiller, gips og desinfiserende servietter
Kikkert
Kamera og god kapasitet på minnekort, - mer enn du regnet med å få bruk for + batteri laderen og en plastpose til å beskytte kameraet mot Afrikas fine, rød støv
Skulderveske med robust rem og glidelås, eller pengebelte, or gode innerlommer, som kan dras igjen med glidelås
Telefonliste til omgående sperring av forsvunnet betalingskort og til forsikringsselskapet mfl
Postadresser til de, som dere skal sende feriekort til
Notatbok og kulepenn
En gud bok eller flere til den lange flyturen utover og hjem
Kanskje enengelsk/norsk - norsk/engelsk lommeordbok

TING DU SKAL PASSE PÅ TUREN

Drikk ikke vann fra springen - drikk kjøpevann på flaske
Spis kun frisk frukt og Grønt, som serveres av hotellet, eller som du selv har skylt
Hold avstand til folk som hoster og nyser
Ta aldri medisin, som du ikke er kjent med
GÅ aldri alene. Vær flere og aller helst sammen med guiden Når du skal «ut på byen»
Forsøk aldri å presse den flinke guiden til å kjøre førere dyrene enn han gjør. Han risikerer å miste sin autorisasjon
Det er forbudt å gå ut av bilen i nasjonalparkene. Det er kun mulig på de felte rasteplasser, hvor vi har sagt det er OK

TIPS
I Kenya er det vanlig å gi guider, servitører og annet servicepersonale tips. Så må dette, men det er jo opp til deg hvor mye du vil gi. Men skal man vite på i Kenya ansees tips som en del av langen.
Som en tommelfingerregel kan man bruke følgende skala.

På safari:
10-15 USD pr person pr. dag er vanlig til sjåfør/guiden. Noe mindre dersom safaribilen er full, og mer for enkeltperson i egen safari bil.
Det rådes på tips samles inn for hele safaribilen og overrekkes til driver når man tar farvel etter endt safari.

50-100 Ksh/ 1 USD for bagasje som portøren bærer for deg
5 -10% i barer og restauranter
100 - 150 Ksh om dagen til ham/hun som gjør rent på rommet


tilbake til toppen